5 – Arcana Papa din tarot – ce semnifică, interpretări, cuvinte cheie

 

Cel mai bine l-am înțeles pe Arcana Papa prin prisma prietenei mele S., despre care o să spun câteva cuvinte mai târziu. Până atunci am de făcut o „introducere”. Legat de Papă, mi-am dat seama că am mai multe povești. Par diferite, dar undeva se vor lega ele… sper.

Simbolistica Papei din tarot așa cum am înțeles-o eu

Prima poveste sună cam așa. Eram cu prietenul meu, în drum spre Brăila și în playlistul mașinii începe melodia de la Queen – Innuendo

Și ascultând melodia, îi zic lui Andrei:

 • Mă surprinde melodia asta că pare făcută din mai multe părți care nu au nicio legătură între ele, dar la final iese ceva fain.

 • Freddie studia multe genuri muzicale… Bohemian Rhapsody nu e la fel?

Atunci i-am scris pe WhatsApp prietenei S. și i-am zis „cred că melodia Innuendo seamănă cu tine”. Evident că, din curiozitate, mă uit pe Google să văd pe cât a fost născut Freddie Mercury – 5 septembrie 1946… prietena S. tot pe 5. Doi Papi magnifici. 

Ce am observat eu legat de cei născuți pe 5 sau 23, adică cei care au în casa personalității un domn Papă? Mulți par ca melodiile de la Queen. Colorați sau, mai profesional spus, multilateral dezvoltați. Știu și nu doar că știu (unii și pun în aplicare ce știu) informații din nenumărate domenii de te întrebi ce legătură are psihologia cu S.E.O și cu actorii de Hollywood, nu S.? 

Privirea Pepei

Papa mi se pare ca un puzzle colorat din piesa care par să nu aibă legătură între ele, dar care până la urmă se unesc într-un mod de zici „oare există ceva ce nu știe Papa?” la fel cum eu mă întreb de prietena S. dacă e vreo țară din Europa pe care nu a vizitat-o încă, de exemplu. 

 

Și apropo de „oare e ceva ce nu știe Papa?”. Ehe… posibil să nu știe că poate fi „trădat” chiar de proprii discipoli. Asta mi-a venit să scriu acum, amintindu-mi că unul dintre personajele de jos ține o mâna într-o zonă dubioasă a Papei și parcă are și un „buzdugan” alb-albastru cu el. Oricum, sentimentul meu e că ceva dubios se petrece în partea de jos a cărții, doar că Papa nu prea e atent. El se uită undeva în viitor, probabil pe la Îndrăgostit, următoarea carte. Așa că, posibil (e doar o presupunere) ca cei născuți pe 5/23 să aibă alături atât discipoli credincioși, cât și personaje care „îi fac pe la spate”, dar Pepei nu prea pare să îi pese nici de unii, nici de alții, el pare curios să vadă ce face Îndrăgostitul, de e așa agitație în cartea următoare.

Coroana Papei

Ce simbol al arcanei ce ar putea da de gol caracterul colorat al Papei? Se spune că Papa are pe cap o coroană pe multe niveluri, toate cele patru niveluri se unesc într-un singur punct. În mod clasic, asta s-ar putea interpreta că Papa a înțeles, a integrat fiecare nivel al ființei sale. Nivelul ce ține de zona fizică, nivelul ce ține de zona mentală, nivelul ce ține de zona emoțională, nivelul ce ține de zona spirituală. Pe toate le înțelege și le acceptă în viața lui. Asta într-un sens pozitiv. În sens negativ, Papa poate respinge una dintre cele 4 laturi ale ființei, iar asta se va putea resimți în viața lui de zi cu zi. Așa că o invitație pentru cei născuți pe 5 sau 23 poate fi aceea de a-și explora toate laturile vieții, de la fizic, psihic, spiritul la emoțional și de a le accepta și integra așa cum știu mai bine. „Înainte de toate, sunt propriul meu mentor”, poate că asta ar spune Papa, dacă ar vorbi.

Arcana Papa - simbol al ghidării și al binecuvântării

Se spune că arcana Papa evocă autoritatea într-un mod blând și iubitor, oferind îndrumare și protecție în căutarea adevărului și în dezvoltarea personală. Poate d-asta se uită și așa mult la Îndrăgostit, mai că ar intra în următoarea Arcană și ar veni cu sfaturi, întrebări, ghidare.

 

Și aici am o a doua poveste legată tot de Papă. Discutam cu Dan C. despre această arcană și îmi spune că ceea ce respingem poate deveni o „umbră”, latura noastră întunecată.Tot Dan C. îmi spune că Papa, cu acel simbol al binecuvântării (mâna lui dreaptă), el ne invită să iertăm din noi acele umbre. „Care simți că ar fi lucrul pentru care e nevoie să te ierți sau unde simți să nu te mai critici așa mult?”. Eu, tare mândră, zic că nu am lucruri pentru care să mă iert. „Este foarte fain că nu ai”, îmi zice D., „însă nu vorbesc de lucruri mari, ci, uite, poate de faptul că ți-a cerut cineva ajutorul pe stradă, ai vrut să îl ajuți, dar din rușine, din grabă ai plecat mai departe”. Pfoa păi dacă e vorba de asta… cred că la fiecare oră am ceva de iertat la mine. Și un exercițiu pe care învăț să îl mai fac este fix acesta. Să mă iert pentru toate acele momente din zi în care știu că aș fi putut fi mai bună, aș fi putut face lucrurile mai bine, dar am ales să nu o fac.

 

Mă iert pentru faptul că îmi place să stau poate prea mult în zona de confort

Mă iert pentru faptul că mănânc dulciuri deși știu că nu îmi fac bine

Mă iert pentru faptul că în fiecare an îmi spun că voi slăbi 5 kg și nu reușesc

Mă iert pentru că zic că scriu aici articole mai des și nu o fac 

Mă iert pentru greșelile scăpate prin acest articol

Mă iert pentru că încep proiecte și nu le închei

Mă iert pentru că încă port ranchiună pentru unele persoane din trecutul meu

 

Și din nou mă gândesc la prietena mea S. de la care cred că am învățat prima dată ce înseamnă ca un om să te accepte așa cum ești, cu bune și cu rele. Sau mai curând cum e ca cineva să îmi ofere acel spațiu în care să conștientizez că am dreptul să trăiesc oricum, în frică sau în afara ei, să fac greșeli, să experimentez, să zic nu, să zic da, să fac orice că nu trăiesc de dragul lumii.

A oferi vs. a primi

Și o a treia „poveste” în care, poate, că cei născuți pe 5 sau 23 se vor regăsi. Papa este cel care stă sus și oferă: iertare, ghidare, binecuvântare, sfaturi, ajutor. Papa este și cel care simbolizează tradiția, uniunea, căsătoria. Poate fi mentorul, ghidul. Dar el este undeva sus, îi este confortabil să ofere, dar nu prea știe să primească. Ne-am putea găsi multe explicații la întrebarea „de ce ne este ușor să oferim, dar greu să primim”. Însă, pentru mine, personal, răspunsul pe care mi-a fost greu să îl accept a fost „ofer pentru că asta îmi dă mai multă putere și siguranță”.

 

Ofer pentru că am mai mult decât tine, ofer pentru că pot mai mult decât tine. Inconștient Papa poate interpreta că dacă primește, atunci el va fi cel de jos, și „slujitorii” cei de sus. Faptul că oferim prea mult ne dă acel sentiment de „eu am”, „iar tu ai nevoie” așa că… merită să ne gândim la raportul acesta „a primi” vs „a oferi” și la pozițiile pe care inconștient ni le dăm atunci când oferim, dar nu știm/vrem să primim. 

 

Arcana Papa V și dogmele

Ar mai fi multe de zis despre Papă. Un ultim aspect la care merită să fie atent Papa este la puterea cuvântului său. Îi poate fi ușor unui Papă să transforme părerile lui în „adevăruri” absolute. „Dacă eu cred asta înseamnă că este adevărat”, „dacă eu spun asta, așa este” „dacă eu simt asta, așa este” și de aici până la proiecții sunt câteva linii fine. Așa că poate una dintre lecțiile Papei este și să nu se ia atât de mult în serios, asta dacă nu vrea să adune pe el tot felul de credințe, dogme, „dacă X, atunci Y”, citate motivaționale, păreri. Pe toate poate să le adune straturi, straturi, până când aproape că iese din poză. Cred că Papa este cel mai mare personaj din arcanele mari.

Personal, mă simt în unele momente ca un Papă care dă cu dogma. Alteori simt că am un Papa în capul meu care îmi zice ce e bine, ce nu, ce tre să fac, ce nu, ce am voie, ce nu, ce e corect, ce nu. Cum îi fac față? Cred că tot prin acceptare e și iertare. 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply S. 29 iunie 2023 at 16:43

  Și din nou mă gândesc la prietena mea S. de la care cred că am învățat prima dată ce înseamnă ca un om să te accepte așa cum ești, cu bune și cu rele. Sau mai curând cum e ca cineva să îmi ofere acel spațiu în care să conștientizez că am dreptul să trăiesc oricum, în frică sau în afara ei, să fac greșeli, să experimentez, să zic nu, să zic da, să fac orice că nu trăiesc de dragul lumii. ❤️

  • Reply literapiaa@gmail.com 3 iulie 2023 at 16:33

   ❤️❤️❤️ multu si aici

  Leave a Reply