0 – Arcana Nebunul din tarot – ce semnifică, interpretări, cuvinte cheie

la începutul unei ședințe, atunci când spuneam acel disclaimer că ședința nu va fi despre „citire în viitor”, ci despre cu totul altceva, una dintre clientele cu care am lucrat, mi-a spus: Ce bine că nici nu vreau așa ceva. O singură dată mi-a citit cineva în viitor și mi-a zis că după o vârstă o să înnebunesc. Și ghici ce? De atunci stau cu teama că într-o zi o să o iau razna 

Partea interesantă este că doamna mea dragă avea în casa temerilor și a dorințelor fix Arcana Nebunul. Aceea a fost o ocazie și pentru mine să înțeleg ce legătură are arcana 0 cu Nebunia.

Arcana 0 Nebunul cuvinte cheie

Potrivit cuvintelor cheie Nebunul ne trimite cu gândul la libertate, suflet, călătorie, umor, originalitate, genialitate, spontaneitate. Uneori, lângă toate astea, putem fi tentați să punem semnul egal. E o nebunie să îți revendici libertatea, după ce mulți ani ai făcut doar ce au zis alții. E o nebunie să îți urmezi calea sufletului, când alții spun să mai există și mintea și corpul, cu ele ce faci? E o nebunie să vrei să fii original, genial sau spontan, într-o lume în care oamenii vor să dețină controlul zilei de mâine. E o nebunie să pleci în călătorii fără să ai un plan, bani de buzunar sau partenerii potriviți.

Arcana 0 Nebunul scurtă interpretare

Nebunul pare a fi un personaj în fundul gol, are o traistă la spate și în ea parcă își poartă trecutul sau poate că acolo are toate darurile lui, pe care le înșiră mai apoi pe masa Magicianului. Nu știm ce ascunde exact în spate, dar lingurița de lângă tolba sa mă duce cu gândul la ideea de a gusta din tot ce îți oferă viața. Oricând dorește, Nebunul se poate hrăni din toate darurile vieții. 

Legătura dintre Nebun și Nenumită

Unul dintre mesajele Nebunului este să ne eliberăm de norme sociale. Nebunul nu are număr, nu are vârstă, nu pare să se asocieze cu nimic de prin „zona lumească”. Nu întâmplător se spune că radiografia lui este chiar în Arcana 13 – Nenumita. O carte a transformării, care ne invită să ne eliberăm de tot ce este mort de mult timp, să renunțăm la atașamente, asta dacă nu vrem să revenim la ele în arcana 15 – Diavolul, unde lucrurile se complică, transformându-se în dependențe, temeri sau frici. 

 

Nebunul este fără număr, Nenumita fără nume. De aici și ideea de libertate pe care o oferă Nebunul. Și mi-am dat seama că de multe ori, putem fi considerați nebuni atunci când începem să ne recuperăm libertatea. Și cum ne putem recupera libertatea? Un prim pas este acela de a nu ne mai păsa de „gura lumii”, de ce spun alții, de ce cred alții despre noi. Și atunci „când ai o vârstă”, adică după o viață în care ai făcut mereu ce a fost bine pentru alții, după o viață în care ai făcut compromisuri pentru toți, când ai trăit ghidat de ce vor și cred cei din jur, când ai evitat să ieși în evidență, să fii original și să îți asumi nevoile sufletului tău, după o viață trăită așa, cuminte, așezat, atunci când vrei să schimbi ceva cu care oamenii erau obișnuiți de mult timp, riști să fii considerat nebun.

  • Cum adică vrei să pleci singur/ singură într-o vacanță, tu nu ai mers niciodată cu avionul și brusc vrei să pleci în lume?

  • Cum adică vrei să îți dai demisia, lucrezi aici de 20 de ani, e imposibil!

Cu cât viața a fost mai cuminte, cu atât mai nebun vei părea atunci când vei dori să ieși din acea cumințenie. 

Nebunul și Lumea

Nebunul vorbește însă și de noi începuturi. Da, lăsăm multe în spate revendicându-ne libertatea. Întrebarea este dacă știi că merită să riști totul și să o iei de la zero. Nebunului din carte pare să nu îi pese de ce e în spatele lui (chiar și pe acel animăluț pare să îl ignore), pentru că știe ce drumul lui este înainte, nu în urma sa. Din urmă a cules doar lecțiile pe care și le-a îndesat în traistă. El se uită departe spre Lume. Este interesant că Nebunul alături de Arcana 13 (Nenumita), Arcana 9 (Eremitul) ne dau senzația că se deplasează. Toți trei sunt singurii în mișcare. Nu știm dacă Nebunul ăsta merge înainte sau se învârte în jurul toiagului său în care își sprijină toate dorințele.

Într-un sens pozitiv, Nebunul se uită la Lume, iar Lumea se uită la el. Dorința lui este oare aceea de a cuceri lumea? De a ajunge acolo? De a trece prin cele 21 de etape care urmează?  Oare aude chemarea din arcana Judecata și vrea să ajungă la ea? Cine știe.

Și pentru că am început cu un disclaimer, o să închei articolul tot cu unul: toate cele de mai sus sunt doar interpretări proprii, nu le lua ca fiind 100% adevărate. Interpretarea care contează cel mai mult este fix interpretarea ta, ce vezi tu în această carte. Așa că te invit și pe tine să-ți faci propriile răspunsuri. Să ne uiți la nebun și să vezi

  • Ce stare îți transmite, îți place, nu îți place?

  • Dacă Nebunul ar vorbi ce crezi că ți-ar spune?

  • Animăluțul din spatele lui e prietenos, e un ajutor sau dimpotrivă?

  • Ce sunet crezi că face Nebunul atunci când trece prin lume?

  • Ce mesaj crezi că ar avea Nebunul pentru Lumea?

  • Încotro crezi că se îndreaptă Nebunul? Unde vrea să ajungă? Care simți că este destinația lui?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply