Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman

Vorbim rar despre semnificația ei reală, dar ne pricepem excelent în a o oferi. Dăruim iubirea prin declarații spumoase sau prin fapte mărețe, prin cadouri originale sau prin îmbrățișări călduroase. Uneori nici nu spunem că iubim, lăsăm faptele noastre să vorbească de la sine. Alteori iubirea se măsoară în ore și zile petrecute în doi. Sau în discuții interminabile purtate până la ora trei dimineața, abandonați fiind într-un univers captivant creat de energia gândurilor noastre.

Mereu m-am întrebat de ce pentru mine declarația cea mai sinceră de iubire o reprezintă timpul pe care mi-l oferă cineva. Așa cum spune și Anca Ciobotaru în articolul  Te iubesc… în alt fel

timpul oferit este cel mai sincer “Te iubesc!” pe care un om alege să-l spună fără cuvinte. Dorința sinceră de a petrece timpul în compania cuiva este un fel de a-i spune: “Pur și simplu, te plac!”. 

În cartea lui Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale iubirii, am înțeles perfect de ce. Pentru că limbajul meu de iubire este timpul . Calitatea timpului pe care îl petrecem împreună îmi vorbește despre conexiunea dintre noi doi și modul în care relația va evolua.

Poate că este ciudat să simplifici miile de feluri de a ne declara iubirea în cinci limbaje simple, dar Gary Chapman a avut curajul să o facă. Iar curajul și experiența lui au dat naștere unei cărți minunate.

Cele cinci limbaje resetează toate percepțiile obișnuite pe care le aveai până atunci despre iubire și te fac să înțelegi că oamenii te iubesc așa cum știu ei și nu așa cum dorești tu. Că de multe ori le oferi celor dragi ceea ce crezi TU că au nevoie, nu ceea ce vor ei cu adevărat.  Din acest motiv apare conflictul care se traduce simplu în: “Nu mă mai simt iubit/ă”. Comunicarea, dialogul și înțelegerea reciprocă a limbajelor de iubire conduc, însă, la armonie, creștere și amplificare a iubirii.

Ce ne sfătuiește Gary Chapman să facem în astfel de situații este să descoperim ce limbaj de iubire avem. Poți afla ce limbaj de iubire ai fie completând chestionarele aflate la sfârșitul cărții, fie aplicând testul pe site-ul oficial al cărții: http://www.5lovelanguages.com/. Având în vedere că sunt doar cinci limbaje, nu este foarte greu să observi care ți se potrivește:

  1. Declarațiile

  2. Timpul în doi

  3. Darurile

  4. Serviciile

  5. Contactul fizic

Înțelegând limbajul pe care îl ai tu și partenera/ul ta/tău, începeți să vă ajutați reciproc declarându-vă iubirea nu în modul în care știe fiecare, ci în modul în care fiecare are nevoie. În carte vei afla mai multe explicații și mai multe detalii despre cum să faceți asta. Gary Chapman aduce ca exemplu problemele multor cupluri pe care le-a consiliat în cei 30 de ani petrecuți în calitate de consilier matrimonial. Nu doar că te vei regăsi în aceste probleme, ci vei afla și rezolvarea lor.

Cartea este scrisă într-un stil flexibil și amuzant, dându-ți impresia că stai de vorbă cu cel mai bun prieten al tău. Este o carte care se citește neapărat în doi, dar care devine inutilă dacă nu aplici ce este în ea.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Trei cărți de citit în doi – Literapia 25 februarie 2017 at 14:24

    […] carte cadou. Și nu doar să o primească, să fie obligați să o citească. Despre ea am scris aici. Este una dintre cărțile despre care am auzit că poate salva relații și poate repara […]

  • Leave a Reply