Deciziile sănătoase creează o viață fără regrete

De curând,  în cadrul unei întâlniri, o persoană apropiată îmi mărturisea, printre altele că e total nemulțumită de fiecare aspect al vieții ei. De relația cu partenerul, de carieră, de ea însăși, de tot. Acumulase zeci de nemulțumiri care păreau cât se poate de reale și relevante.

O viață ai, cum o trăiești fără regrete?

Mi-am dat seama că nu este singurul caz pe care îl cunosc. De-a lungul experienței am întâlnit oameni, mai ales vârstnici care simțeau că viața lor s-a consumat fără ei. Aveau multe nemulțumiri legate de trecut, de alegerile pe care le-au făcut sau nu la un moment dat. Își reproșau că ar fi fost mai fericiți dacă nu s-ar fi căsătorit cu actualul soț, nu s-ar fi mutat în orașul “x”, nu ar fi muncit atât de mult, ș.a. Își doreau să ia viața de la capăt și să o modeleze într-un mod mai bun, dacă se putea.

M-am întrebat cum ajung oamenii în astfel de situații?  Undeva, în drumul nostru cu siguranță pierdem semnalul care ne avertizează că drumul devine mlăștinos. Însă de ce nu știm să recunoaștem și să urmăm cu încredere acest semnal?

literapia-decizii

Întâmplarea m-a făcut să primesc răspunsurile la întrebările de mai sus, citind cartea Inima Minții. Autorii Steve Andreas și Connirae Andreas susțin că la baza nemulțumirilor și regretelor stau modurile în care luăm decizii.

Da, ai citit bine.  Deciziile. Peste 30.000 de decizii luăm zilnic, susțin majoritatea autorilor, motiv pentru care modul în care luăm decizii poate deveni automat și poate scăpa conștiinței noastre – operează fără ca noi să mai fim cu adevărat conștienți de el.

INIMA MINTIIAstfel, putem ajunge în situația în care deciziile importante sunt luate la fel ca deciziile minore.  Așa cum decizi ce să mănânci la cină, așa ai putea decide ce carieră vrei să urmezi. Așa cum decizi ce haine cumperi, la fel ai putea decide ce partener de viață vrei să ai. Mecanismul de luare a deciziilor poate fi același dacă nu ești prezent și conștient de tine însuți.

Steve Andreas și Connirae Andreas ( experți în tehnicile N.L.P și elevi ai maestrului Richard Bandler) spun că una dintre cauzele care îi determină pe oameni să aibă nemulțumiri pe toate planurile este modul în care iau decizii oamenii aceștia urmează un program de luare a deciziilor care îi determină să facă alegeri la întâmplare (aleg orice). Consecința?

“Dacă selectezi la întâmplare ce vei mânca de prânz, probabil că rezultatul cel mai rău va fi o ușoară indigestie. Dar dacă îți alegi soțul sau soția la întâmplare, consecințele pot fi majore. Șansa ta de a-ți găsi fericirea este destul de mică” .

  •  să facă alegeri în funcție de ce vor sau dictează alții (de obicei părinții, familia);
  •  să facă alegeri în funcție de crezurile sociale sau credințe personale false. 

Cheia e interiorul tău

Atunci când iei deciziile în felul acesta nu ai cum să nu aduni regrete. După cum observi, modelele de mai sus nu au nicio legătură cu dorințele tale autentice. Cu ce vrei tu cu adevărat, cu ce ți-ai dori, cu viziunea ta de viitor, cu avantajele sau dezavantajele pe care le obții.

Deciziile potrivite nu vor duce niciodată la regret atunci când, înainte de a alege:

  • ai curajul să te întrebi sincer ce-ți dorești. Indiferent dacă ți-e teamă sau nu de răspunsul pe care îl vei descoperi, ai curaj să îți pui întrebarea: “Ce îmi doresc eu cu adevărat?” (nu ce își dorește mama, prietenul, soțul, vecinul. etc) 
  • încetezi să cauți răspunsurile în exterior sau să îi întrebi pe alții ce să faci,
  • îți faci timp să te observi și să te asculți,
  • ai curiozitatea să te scoți la o cafea, la întâlnire, să stai de vorbă cu tine însuți și să notezi pe o foaie de hârtie avantajele și dezavantajele acțiunii tale (dacă simți nevoia),  
  • ai curajul să cauți în mintea și în sufletul tău confirmarea că decizia este potrivită pentru tine;
  • ai răbdare să afli răspunsul întrebărilor puse și nu acționezi din frică;
  • ai încredere deplină în tine și în ce îți oferă decizia luată. 

Abia atunci regretele nu vor mai exista. Știi că indiferent cum vor evolua lucrurile, decizia luată a rezonat perfect cu personalitatea și nevoia ta de atunci.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply