Dragostea pentru cărți – un dar primit de la părinți

Copiii văd în părinții lor un model de viață din care copiază tot ce le este mai evident. Ei învață privind, imitând și observând ce fac cei din jurul lor.  Nu dețin acele filtre care să le spună ce este bine și ce este rău, așa că activitățile părinților le ghidează prezentul și viitorul, indiferent de natura lor.

În educația copiilor puterea exemplului funcționează cel mai bine și foarte puține lucruri sunt la fel de puternice cum sunt exemplele pozitive. Din acest motiv este inutil să spui unui copil să citească atât timp cât el nu vede pe nimeni în jurul său făcând asta.

În schimb, dragostea și pasiunea cu care un părinte citește sunt mult mai convingătoare decât simplele vorbe. Ele devin cele mai ușoare și mai naturale instrumente prin care convingi un copil să descopere lumea cărților. În felul acesta nu mai are nevoie de explicații sau argumente. Singurele explicații sunt fericirea și entuziasmul pe care copiii le observă în ochii tăi atunci când citești. Este o fericire molipsitoare care îi îndeamnă să îți urmeze exemplul. Le insuflă dorința de a descoperi și ei tot ce descoperi tu într-o carte. Pasiunea cu care te dedici cărților bune vorbește de la sine. Ea este energia care îi convinge, și nu acele argumente impersonale pe care le-ar putea afla chiar și de la un străin: “e bine să citești pentru că….”

Așa că “dacă vrei ca micuților tăi să le placă să învețe, închide televizorul și citește tu însuți o oră în fiecare seară. Programează în fiecare seară o sesiune de lectură de 30 de minute alături de copiii tăi”. Așa sună una dintre învățăturile spirituale descoperite în seria cărților Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul, Robin Sharma (Editura Vidia).

Am surprins mai jos cele mai importante pasaje ale acestei învățături. Sunt idei care merită implementate în viața fiecărui părinte, deoarece părintele este cel responsabil să cultive în viața copilului său cele mai importante valori. El este autorul fiecărei zile din viața copilului său.

img_20170124_115600img_20170124_115529calugarul-3

Ce mai poți descoperi în cartea Învăţături spirituale pentru familia ta:
  • Cum să pui în valoare cele mai importante calități și cele mai elevate abilități ale copilului tău;
  • Cum să îndrepți atenția copilului asupra măreției, nu a slăbiciunii;
  • Cele cinci lecții de desăvârșire a liderului de familie;
  • și multe alte idei valoroase.

Cartea o găsești la Editura Vidia.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply