Elizabeth Gilbert – Lecții de magie care îți vor dezvolta creativitatea

Nu doar artiștii au nevoie de creativitate în viața lor.

Creativitatea este o calitate gravată în ADN-ul fiecăruia. Când încetăm să o mai manifestăm, curiozitatea și bucuria de viață se atrofiază la fel ca un mușchi nefolosit. Ne plafonăm în rutine zilnice, uităm ce înseamnă jocul, devenim rigizi în fața schimbării. Pe scurt, îmbătrânim mai devreme de termen.

Lectii-de-magie-de-Elizabeth-Gilbert-HumanitasÎn schimb, când devii creativ ființa ta se înviorează. Se luminează la fel ca un copil trimis să se joace. “Este timpul să ne manifestăm măiestria”, îi spune creativitatea sinelui tău care aștepta până atunci plictisit între facturi, mailuri, telefoane și lucruri deloc distractive.

Ca să creezi, fie în artă, fie în viața personală nu trebuie decât să îndrăznești să te lași inspirat și să urmezi sfaturile pe care  Elizabeth Gilbert le oferă în cartea sa, Lecții de Magie. Să urmezi cu încredere calea pe care ți-o deschide inspirația. Să perseverezi și să transformi banalul cotidian într-un tărâm al bucuriei și imprevizibilului.

Iată câteva lecții desprinse din cartea lui Elizabeth Gilbert care te vor ajuta să înțelegi și să-ți cultivi creativitatea zi de zi.

Lecția 1. Ideile au viață și sentimente

Planeta nu este locuită doar de animale, plante, bacterii și viruși, ci și de idei. Ele sunt mânate de un singur impuls: să se manifeste. Așa că, rolul lor este să se plimbe prin întreaga lume și să găsească pe cineva care le poate transpune în realitate. Ideile te vizitează, încearcă să îți atragă atenția (poate pentru câteva clipe, poate pentru câteva luni poate chiar pentru câțiva ani), însă dacă le vei ignora se vor îndrepta către altcineva.

Lecția 2. Prin creativitate nu îi ajuți pe alții (asta apare ca un bonus). Mai întâi te ajuți pe tine însuți

Mulți spun că vor să scrie o carte, vor să construiască un curs, vor să facă un film, vor să creeze ceva pentru a-i ajuta pe alții. Însă, în opinia autoarei nu acesta este rolul principal al creativității.

Se știe că actele de creație sunt un bun remediu împotriva depresiei și anxietății. Creativitatea te conectează cu sinele tău divin, cu esența ta, cu cele mai profunde trăsături ale tale. Ar fi bine să păstrezi acest rol al creativității. Bucuria, împlinirea, încrederea, energia pe care o cultivi atunci când creezi va fi oricum impregnată în creația ta și inevitabil va fi trimisă oamenilor care au contact cu ea.

Lecția 3. Dacă vrei să fii creativ va trebui să faci loc și sentimentului de frică

Creativitatea vine la pachet cu un set întreg de frici. Frica de a fi criticat, frica de a-ți expune ideile în public, frica de eșec.  Elizabeth Gilbert dă o listă întreagă de lucruri care te sperie. Secretul nu este să îngropi toate fricile, ci să înveți să conviețuiești cu ele. Să le accepți existența, fără să le lași să te conducă. Să fii conștient că ele există și vor exista întotdeauna, însă niciodată nu le vei permite să ia decizii importante în viața ta.

Singurii care pot lua decizii sunteți voi: tu și creativitatea ta. Frica doar asistă la această călătorie, stând undeva pe bancheta din spate a mașinii.

Lecția 4. Creativitatea nu iubește oamenii care se plâng

De fiecare dată când te plângi cât de dificil și obositor e să fii creativ, inspirația se îndepărtează de tine cu încă un pas, jignită. E aproape ca și cum inspirația și-ar ridica mâinile zicând: “Hei, îmi pare rău, amice! Nu mi-am dat seama că prezența mea e așa o pacoste. Las’ că merg în altă parte”

Lecția 5. „Încetează să-ți mai tratezi creativitatea ca pe un mariaj obosit, vechi și nefericit. Începe s-o privești cu ochiul proaspăt al unui iubit pasional”

Atunci când ești îndrăgostit  nu te deranjează să îți iei din orele de somn, să sari peste micul dejun, să iei timp din întâlnirile cu prietenii pentru a petrece ore în plus cu persoana iubită. Îndrăgostește-te de creativitatea ta și ai să vezi cât de multă energie îți aduce, cât de multe lucruri delicioase va manifesta în viața ta.

Lecția 6. Creativitatea iubește oamenii interesanți

Fii permanent pasionat de dezvoltarea ta. Umple-ți viața cu tot ce înseamnă frumos. Cu filme fascinante, cu cărți constructive, cu poezie, cu muzică ce te face să vibrezi de bucurie, cu relații profunde, cu fotografii, cu oameni pozitivi, cu expoziții de artă, cu discuții antrenante.

Colorează-ți viața cu cele mai îndrăznețe culori, și ai să vezi că la fel ca și oamenii, creativitatea va fi atrasă de tine. Va spune că ești un om interesant și te va vizita din ce în ce mai des. Îi va face plăcere să îți petreacă timpul cu tine.

Lecția 7. Renunță la perfecțiune și dă-i voie creativității să se joace

Perfecțiunea este subiectivă și abstractă. Ceea ce pentru tine înseamnă perfect, pentru altcineva înseamnă imperfect. Nu poate fi încadrată în condiții stricte, nu poate fi definită exact, deci nici nu poate fi atinsă. Perfecțiunea îi împiedică pe oameni să-și ducă la bun sfârșit opera, da – dar mai rău e că adesea îi împiedică să își înceapă opera. Adesea perfecționiștii hotărăsc dinainte că produsul lor final nu va fi niciodată satisfăcător, așa că nici nu se mai obosesc să încerce să fie creativi.

Lecția 8. Nu creativitatea este cea care face operele să se manifeste, ci încrederea aprigă în creativitatea ta

Încrederea în creativitatea ta nu ține cont de rezultate, ci mai degrabă de energia, intenția și sentimentele din spatele creativității. Încrederea este acea forță care te îndeamnă să îți expui ideile, creațiile, fără să ai așteptări. O faci pentru că asta simți că trebuie făcut, o faci pentru a te elibera, pentru a face loc altor idei, evenimente și fapte noi.

Un scurt rezumat al tuturor acestor lecții îl poți urmări și aici:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply