Ghidul regăsirii sau cele 4 calități ale vieții trăite fără mască

Pentru a fi acceptați de societate, de oamenii din jur, de sistemele existente, am învățat să purtăm câte o mască. De fapt nu una…nenumărate măști: masca partenerului perfect, masca salvatorului, masca victimei, masca angajatului perfect, masca celui permanent amabil, a celui în trend cu lumea bună, a celui cult  etc.

Ironic este faptul că după ce învățăm să ni le construim, dorim să scăpăm de ele, încercând să ne reamintim cine suntem cu adevărat, noi,  cei de după mască. În aceste momente sinele nostru interior încetează să ne mai asculte și începe să iasă din carapacea în care a fost ținut.

Demascarea

În jurul vârstelor de 14-28-40-60 de ani, sinele nostru interior începe să se revolte încetând să mai facă lucrurile care încep cu “trebuie” și nu cu “îmi doresc”. Aceste momente devin perfecte pentru regăsirea noastră. Sunt momentele în care ne reîntoarcem acasă, la esența noastră.

Atunci descoperim ce ne place cu adevărat, ce vrem de la viață și de la noi înșine. Renunțăm la “trebuie” și îl îmbrăţişăm pe “vreau”. Renunțăm la ce vor alții să fim și ne focalizăm pe ce vrem noi să fim. Uităm de etichetele perfecționiste puse de societate și ne dăm libertatea să fim așa cum suntem deja.

Ghidul regăsirii

Cu alte cuvinte alegem liberul arbitru, ieșim din ignoranță și începem să facem cunoștință cu noi înșine.

De aici înainte jocul devine minunat. Un joc trăit după propriile tale reguli, construit din propria ta viziune. Tu devii arhitectul și începi să dai contur celor mai autentice trăsături ale tale.

Părăsești terenul sigur, dar plafonat pe care stăteai și pășești pe un teren aventuros, ieșind din zona ta de confort.

La fel ca în fiecare nouă călătorie  ai nevoie de un ghid, o hartă care să îți îndrume pașii în direcția corectă. Pentru mine acest ghid a fost  Niculina Gheorghiță care, în cartea sa Bucuria de a trăi fără mască, mi-a oferit busola care să mă însoțească la drum.

Iar ghidul sună așa:  Practicarea autenticității și renunțarea la măști presupune 4 calități esențiale:

  1. Dorința de a ieși din ignoranță , adică să vrei să fii tu, să te descoperi pe tine cel adevărat care are ceva de spus, care poate spune “da” sau “nu” când e nevoie, care nu mai are frici legate de comunitate și de abandonul celorlalți atunci când nu mai faci ce vor ei, să ai tăria și curajul să exprimi și să manifești ideile tale creatoare, să vrei să fii fericit și împlinit prin ceea ce poți face tu.
  2. Să devii observatorul vieții tale și să vezi dacă atunci când ai făcut o acțiune sau alta ai făcut-o că ai vrut tu sau ai făcut-o ca să se simtă alții bine, ca să dea bine la alții și să fii acceptat și apreciat de grup, societate, mediul în care trăiai. 
  3. Să te decizi și să alegi ce vrei tu cu adevărat
  4. Credința că Sinele interior te îndrumă să trăiești așa cum e mai bine pentru evoluția și desăvârșirea ta ca ființă umană.

Cultivând permanent acești patru pași nu doar că îți vei recupera viața, ci te vei bucura de ea prin cele mai autentice simțuri, emoții, energii.

img_20170128_112514

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply