De câțiva ani se tot vorbește despre importanța încrederii în sine. De ce este așa esențială și de ce există atât de multe cărți, cursuri, materiale care se învârt în jurul acestei teme? Motivul este simplu. Încrederea este corelată cu mai toate domeniile vieții. Dacă nu ai încredere, nici nu ai curaj să acționezi către visurile și obiectivele tale, spun mulți. Sau acționezi cu jumătate din inimă și cu gândul că oricum o dai în bară. Totuși, practica m-a învățat că până la un punct, scuza neîncrederii funcționează și te apără. După un anumit termen, va trebui să acționezi cu toată inima, no matter what, cu sau fără doză de încredere în tine. Și dacă stăm să ne gândim, tocmai pentru acest lucru admirăm eroii: „s-au aruncat gol” fără să aibă încredere 100% în ei. Au avut, în schimb, altceva.
Cu alte cuvinte, încrederea în sine se câștigă prin acțiune. Pare ca un cerc vicios, totuși. Nu poți acționa fără încredere în tine, și în aceeași măsură câștigi încrederea acționând. O nebunie. Este fix ca atunci când proaspăt ieșit de pe băncile facultății voiai să te angajezi, dar toți cereau oameni cu experiență. Tu abia terminai facultatea, de unde experiență? Cam așa este și cu încrederea în sine. Există însă o resursă pe care o putem activa atunci când nu avem încredere, și totuși vrem să acționăm. Și aceea se numește credință. Credința că indiferent de rezultatul acțiunilor tale tu vei fi bine și vei găsi resursele necesare. Și în fundul prăpastiei dacă ești, credința asta te salvează. Credința în sursa ta, în îngerașii tăi, spiriduși, ghizi spirituali, și cine în ce mai crede. Dar acesta este un alt subiect.
Întorcându-ne la oile noastre…
Neîncrederea, ce este de fapt?
Neîncrederea în sine este o consecință a unor fapte, experiențe, lucruri din trecut. Neîncrederea este un rezultat. În relațiile cu ceilalți ne este foarte clar acest lucru. „Nu mai am încredere în tine odată ce m-ai înșelat”. În relația cu noi, devine mai dificil să spunem „nu mai am încredere în mine pentru că…” De aceea, atunci când vrei să lucrezi pe neîncrederea în sine este indicat să pornești de la acele experiențe care te-au condus aici.
Drumul către neîncredere
Educația primită, experiențele cu profesorii, părinții sau toți cei care ți-au spus „nu vei reuși”, așteptările pe care ceilalți le-au avut de la tine și pe care nu le-ai împlinit, promisiunile pe care ți le-ai făcut și de care nu te-ai ținut, planurile eșuate, visurile lăsate în urmă. Toate acestea pot duce la o neîncredere în sine.
Dă-ți timp, o zi, două, cât ai tu chef, ia o agendă și un pix și notează toate acele lucruri care crezi că te-au condus la neîncrederea în sine sau poate nu este o neîncredere în sine, ci în viață, în oameni, în succes, în iubire. Trece în listă tot, absolut tot. Acesta ar fi primul pas. Conștientizarea lucrurilor care te-au adus aici și a faptului că nu te-ai trezit așa, peste noapte, fără încredere în tine. Apoi, pasul 2 ar fi să începi să privești experiențele din perspective diferite.
Încrederea în Sine: idei ca să-ți construiești încrederea în tine însuți
Varianta corectă prin care poți dizolva și elibera acele experiențe din trecut care te-au făcut să nu ai încredere este să ceri ajutorul unui terapeut, care îți va da instrumentele potrivite pentru lucru. În cazul în care vrei să lucrezi singur, există multe tehnici prin care poți dobândi încrederea în sine.
Lucrează cu afirmațiile
Afirmațiile au două roluri importante. Îți pot ridica vibrația, mood-ul, starea de spirit – you name it. Însă, pentru cei care nu au o minte ușor de păcălit, afirmațiile vor scoate afară toate acele credințe care stau în calea ei. Depinde ce funcționează pentru tine. Concret, atunci când vei spune sau vei scrie o afirmație de genul:
- Am încredere totală în mine
- Am încredere că voi reuși
- Ies cu ușurință din zona de confort
Există șanse mari ca mintea să îți zică „ei, pe dracu! Hai să fim sinceri. Îți zic eu unde nu ai încredere în tine” sau să îți apară imagini, blocaje care se opun afirmației. Nu ignora acele idei și nici nu încerca să le pui pe mute. Ascultă-le, vezi ce zic, și apoi reconstruiește-ți afirmația. De exemplu, îți poți da seama că înainte de a dobândi încredere ai nevoie să ierți anumite persoane care te-au făcut să nu ai încredere în tine. Și atunci lucrezi cu acele relații. Vezi ce mai ai acolo de rezolvat. Sau poate ai nevoie să îți construiești un set de reguli, lecții învățate.
Începe din exterior spre interior
Eram la un curs despre comunicare. La final de curs, fiecare dintre noi veneam în fața sălii și prezentam o provocare cu care ne confruntam. Cei din sală veneau cu soluții, apoi filtram ce era potrivit pentru noi. Atunci am venit în fața sălii fix cu problema aceasta „nu am suficient de multă încredere în mine, ce să fac?”. Cel mai practic și fain sfat primit a fost acela de a începe să fac sport și să îmi controlez postura corpului. Și da, funcționează. Sportul, mișcarea, conectarea cu corpul completează subiectul acesta al încrederii în sine. Când te simți bine în pielea ta, ai și un alt tonus mental. Poate că soluția ta este să începi din exterior spre interior, și nu invers.
Monitorizează-ți succesul
Orbiți de neîncredere vedem doar ce nu merge bine. Nu aveam loc să vedem și ce merge bine. Însă, ne putem educa să ne mutăm atenția și pe lucrurile bune. Privind în trecut, observă care sunt lucrurile de succes pe care singur le-ai făcut. Exact așa cum ai știut tu. Notează acele momente care te-au făcut să fii mândru de tine. Fă-ți un obicei din a contabiliza succesul. De exemplu, poți strânge într-o cutie sau într-un borcan colorat, bilețele pe care să treci succesul tău. Atunci când reușești să obții ceva la care ai muncit, ceva ce îți doreai foarte mult, notează pe un bilețel data respectivă și un gând de recunoștință pentru realizarea ta.
Răspunde-ți sincer la întrebări
Ce pierd când nu am încredere în mine?
Ce câștig când nu am încredere în mine?
Ce pierd când am încredere în mine?
Ce câștig când am încredere în mine?
Cum mă simt când SUNT încredere?
Ce m-ar ajuta să FIU încredere pentru mine?
Cum îmi pot deveni cel mai de încredere prieten?
Observă-ți discursul interior
Observă dacă în mintea ta nu cumva există o voce care spune „nu ești în stare de nimic, nu poți, nu vei reuși. O să pățești x sau y lucru”. Vezi dacă această voce seamănă cu cineva din exterior (părinți, șefi, profesori). Observă dacă nu cumva e vocea lor și nu a ta. Pe mine, în astfel de situații m-a ajutat un obicei destul de simplu. Când observam că vin spre mine acele voce spuneam „STOP, acum eu, Andreea, dețin controlul” (deci nu mama, nu tata, bunica și cine mai suna prin capul meu). Când venim pe lumea asta, venim cu toate resursele necesare. „Avem tot ce ne trebuie pentru a reuși”, doar că puțin oameni din jur știu să ne transmită lucrul acesta. Descoperim resursele bune când dăm la o parte toate „bruiajele” de vibrație joasă. E ca atunci când descoperi ordinea după ce ștergi praful în cameră.
Tiparul de victimă
Problema cu neîncrederea în sine este că te face să acționezi cu frâna de mână trasă. Pornești mereu cu gândul că nu vei reuși, că nu știi ce ar trebui să faci, că va ieși prost, mai bine stai în banca ta. Și pe principiul „poți sau nu poți, tu ai dreptate”, vei atrage acele experiențe care îți confirmă credințele. Victima și sabotorul abia așteaptă să îți fie alături în astfel de scenarii. Ambele părți se bucură atunci când planul lor iese așa cum au vrut ele. Pe lângă asta, victima este atașată de durere. Dacă ai asociat iubirea cu durerea, succesul cu durerea, prietenia cu durerea, cel mai probabil vei căuta singur experiențe cu rezultate nefericite. De aceea, observă dacă neîncrederea este responsabilă de „eșecurile” tale sau dacă nu cumva la mijloc stă și tiparul de victimă.
Acceptă neîncrederea ca pe o provocare
Da, posibil ca în acest moment să nu ai suficient de multă încredere în tine. Posibil să ratezi unele oportunități din cauza neîncrederii, să îți limitezi multe dintre experiențele faine, să spui „nu” propriilor resurse. Dar poate fi o etapă. Important este să nu vrei să rămâi aici. Transformările încep atunci când îți pui intenția de a dobândi mai multă încredere în tine. Vei primi și ajutor, dacă îl ceri cui trebuie. Lucrurile atunci se reașază. Când lucrezi cu neîncrederea, imaginează-ți că pornești într-o călătorie și fiecare zi poate fi o lecție nouă, exact ca eroii din basme.
Cum te poți folosi de ziua de azi pentru a dobândi mai multă încredere în tine?
Ce provocare te-ar scoate din zona de confort?
Ce lucru nou poți face pentru a dobândi mai multă încredere în tine?
No Comments