Modul în care alegem să petrecem timpul în doi ne poate conecta sau ne poate îndepărta unul de altul. Faptul că stăm în aceeași cameră, ne uităm la televizor sau stăm cu nasul în telefon observând ce postări noi mai sunt pe facebook nu înseamnă că petrecem timpul împreună. Înseamnă că fiecare petrece timp în lumea lui, împărțind aceeași cameră. Suntem prezenți doar fizic. Ar putea fi oricine altcineva în locul nostru pentru că mental și sufletește suntem total absenți.
Calitatea timpului pe care îl petrecem împreună se reflectă în modul în care conexiunea noastră evoluează. Devine mai profundă atunci când suntem prezenți mental și sufletește, și se degradează atunci când ne lăsăm mintea purtată de alte lumi.
Una dintre activitățile care ne conectează mental este cititul. E fascinant ca fiecare partener să își îmbogățească viziunile citind, apoi să vorbească împreună despre ele, aducând perspective noi în interiorul relației. E ca și cum amândoi ar contribui la creșterea valorii acelei relații… Ar îmbogăți prezentul lor, ar aduce ceva nou în mod permanent. Mințile lor, fiind conectate, s-ar transforma din două lumi diferite într-un Univers aflat în continuă expansiune.
Printre cărțile citite până acum există câteva titluri pe care le recomand oricărui cuplu și oricărei persoane care vrea să descopere modul în care relațiile funcționează. Sunt cărți care aduc noutate și perspective unice.
1. Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman– atunci când se căsătoresc (și nu numai) oamenii ar trebui să primească această carte cadou. Și nu doar să o primească, să fie obligați să o citească. Despre ea am scris aici. Este una dintre cărțile despre care am auzit că poate salva relații și poate repara destine.
2. Primeşte iubirea pe care o doreşti, Harville Hendrix – O carte care prezintă relațiile ca pe o resursă de vindecare a traumelor și rănilor din copilărie. Cartea susține că ne alegem partenerul de viață în funcție de trăsăturile predominante ale celor care ne-au crescut (părinți, bunici) tocmai pentru a evolua și a înțelege lucrurile care ne-au marcat în trecut.
Mi-a plăcut enorm această carte, tocmai pentru faptul că transformă relaţiile într-un teren în care noi ne putem descoperi. Un instrument cu care putem lucra permanent. Un loc de joacă în care vindecăm emoțiile negative din trecut și ne dezvoltăm odată cu partenerul nostru. Poate că fundamentul cărții, ideea de la care a pornit autorul este cel mai bine prezentată în fragmentul următor.
3. Cartea de citit în doi, Victor Miron. Chiar dacă are un stil total diferit de celelalte două cărți, Cartea de citit în doi mi-este dragă din trei motive simple:
- A fost gândită pentru a fi citită în doi – cartea este un dialog permanent între el și ea. Este scrisă din două perspective (a lui și a ei) așa că fiecare partener trebuie să își citească replica cu voce tare, la fel ca într-o piesă de teatru. Victor Miron ne oferă șansa de a petrece câteva ore altfel decât am făcut-o până acum. Ne provoacă să înlocuim filmele și serialele la care ne uităm seara cu câteva ore de citit împreună.
- Oferă șansa de a-ți personaliza coperta cu imaginea voastră.
- Combină poezia cu proza – este interesant faptul că la final cartea se încheie cu o serie de poezii pe care el le dedică ei. Câți dintre noi am citit măcar o dată poezii persoanei iubite? Poate că pare prea romantic sau învechit acest gest, însă, indiferent de timp, acest gest știe să folosească emoția pentru a uni sufletele, și gândurile plăcute pentru a conecta mințile.
No Comments